Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel finns i fyra färgställningar (från vänster till höger på bilden):

  • Tricolor
  • Ruby
  • Black and Tan
  • Blenheim

I rasstandarden för Cavaliers kan man läsa att det är en:

livlig, behagfull och välbalanserad hund med ett milt uttryck. Rasen är käck och absolut orädd. Till temperamentet är den glad, vänlig och tillgiven, aldrig aggressiv och utan antydan till nervositet.

Eftersom en av mina ägare är historielärare så låter jag nu henne få skriva lite om vår långa och fina historia 🙂

Cavaliern är en gammal ras med rötter långt tillbaka, dock finns det flera teorier om rasens exakta ursprung. Den vanligaste uppfattningen är att dvärgspaniels är släkt med övriga spanielarter.

Genom konsten vet vi att dvärgspaniels var spridda över det europeiska fastlandet redan i mitten av 1400-talet. Tizians (1480-1576) porträtt av hertiginnan av Urbino  och ett porträtt av den engelska drottningen Maria I och hennes make Filip II målad 1554 innehåller dvärgspaniels.

 

Dvärgspaniels var vanliga som sällskapshundar åt hovdamerna under Elisabeth I:s tid och det finns berättelser om att Maria Stuart följdes av en dvärgspaniel till schavotten. Hundarna kallades för ”Comforters” och medfördes av förnäma damer på långa resor som en slags värmedynor. Under Karl I:s och Karl II:s regering fick hundarna ett riktigt uppsving och det är efter Karl II (Charles II på engelska) som Cavalier King Charles Spaniel har sitt namn.  Karl II lät dem husera som de ville i de kungliga palatsen och Samuel Pepys beskriver i sin dagbok att han lät tikarna valpa i det kungliga sovrummet och att det ”gjorde hela hovet vämljeligt och stinkande”. Familjen Stuart ersattes på tronen av Vilhelm av Oranien och då ersattes cavaliern av mopsen. Cavaliern blev nu istället vanliga hos medelklassfamiljer både i städerna och på godsen.

Under 1700- och 1800-talet börjar hertigarna av Marlborough på Bleinheim Palace föda upp rödvita dvärgspaniels och härifrån har den rödvita cavalierns färgställning fått sitt namn.

1928 bildades The Cavalier King Charles Club i England och samma år fastställdes en rasstandard.

Källor:
Cavalier King Charles Spaniel Club of South Australia

Cavaliersällskapet

Östergren, Birgitta och Klöverbäck Pia: Cavalier King Charles Spaniel, ICA bokförlaget (2005)

Lämna en kommentar